Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAUSTAVLJIV JE

Kako je moguće da Gvardiol tako lako zabija golove? Bolji je i od skupih napadača

Premier League -  Fulham v Manchester City
Foto: David Klein/REUTERS
1/4
14.05.2024.
u 10:51

Postigao je ove sezone pet pogodaka za Manchester City u 39 nastupa: nijedan pogodak nije postigao svojom boljom, lijevom nogom, nego je četiri zakucao desnicom, jedan udarcem glavom

U utorak, 14. svibnja u 21 sat, u Londonu se u utakmici engleske Premier lige sastaju Tottenham i Manchester City. U toj iz više kutova intrigantnoj utakmici gost pobjedom može napraviti odlučujući korak prema obrani naslova prvaka – jer bi mu onda preostala samo formalnost u posljednjem kolu doma protiv West Hama – ali ovo je istodobno, najvjerojatnije, posljednja Arsenalova prilika za preotimanje trona Cityju. Dakle, Arsenal i njihov trener Arteta danas će žestoko navijati za svoga tradicionalno najvećeg suparnika, momčad iz sjevernog Londona. Topnicima odgovara da Spursi otkinu i dva boda Cityju: u tom bi slučaju bili izjednačeni na vrhu ljestvice, i u posljednjem kolu prvaka bi presudila gol-razlika. Arsenal je trenutačno na plus 61, Man. City na plus 58.

Nagovještaj povijesnog dana

Istodobno, ovo je možda i nagovještaj povijesnog dana za hrvatski nogomet, budući da naši reprezentativci Mateo Kovačić i Joško Gvardiol mogu već u svojoj prvoj sezoni u Manchester Cityju dohvatiti naslov prvaka u najjačem europskom nacionalnom ligaškom natjecanju. Bilo bi ovo prvi put da dvojica Hrvata zajedno osvajaju naslov prvaka u Engleskoj. Do sada bilježimo samo pojedinačne slučajeve: Andrej Kramarić u sezoni 2015./2016. ima dva nastupa za Leicester City, a Dejan Lovren 15 nastupa za Liverpool u šampionskoj sezoni 2019./2020.

Inače, Mateo Kovačić svoj je do sada jedini naslov prvaka u Petici također osvojio u tandemu s jednim sunarodnjakom: 2017. godine s Lukom Modrićem u Real Madridu.

Mateo se ovom zgodom neće naljutiti što je junak ove priče ipak njegov 22-godišnji suigrač Joško Gvardiol, obrambeni igrač čiju su sezonu obilježili zadivljujući golgeterski bljeskovi. Kako je moguće da Joško već u prvoj sezoni takvom lakoćom zabija i kako u brojčanom smislu stoji u usporedbi sa suigračima, pa onda i drugim obrambenim igračima?

Dakle, Joško Gvardiol postigao je ove sezone pet pogodaka za Manchester City u 39 nastupa: nijedan pogodak nije postigao svojom boljom, lijevom nogom, nego je četiri zakucao desnicom, jedan udarcem glavom, protiv Nottingham Foresta. U tri od četiri utakmice u kojima je Joško zabio – Manchester City je pobijedio, a jednom je, protiv Real Madrida, remizirao 3:3.

Foto: SofaScore

Grafika: SofaScore za Večernji list

Uzmemo li u obzir samo četiri pogotka u engleskom prvenstvu, Joško Gvardiol na podjeli je šestoga mjesta s Kevinom de Bruyneom među klupskim strijelcima, odnosno zabio je više od Jacka Grealisha (3), Dokua (3), Akanjija (2), Akea (2), Lewisa (2), Bobba (1), Kovačića (1) i Stonesa (1). Primjerice, Kyle Walker i Ruben Dias nisu se ove sezone upisali u strijelce.

Napomenimo da je Joško Gvardiol, najugodnije Guardiolino otkriće sezone, kod Pepa 29 utakmica odigrao na poziciji lijevog braniča, a deset na svojoj prirodnoj, centralnog braniča. Iz ovih brojki moglo bi se iščitati i koja pozicija Joška čeka u dresu Hrvatske na nadolazećem Europskom prvenstvu.

Međutim, Joško Gvardiol po svojoj je igračkoj naravi ponajprije stoper, i kao takvoga Transfermarkt ga drži na trećem mjestu rang-ljestvice najvrjednijih svjetskih stopera, s tržišnom vrijednošću od 75 milijuna eura. Vrjedniji od njega samo su igrač Arsenala, Francuz Saliba, i Joškov suigrač, Portugalac Ruben Dias – obojica igrači vrijedni 80 milijuna eura. Krug od prvih 10 najvrjednijih stopera zatvaraju Araujo iz Barcelone (70 milijuna), Militao iz Real Madrida (70 milijuna), Bastoni iz Intera (70 milijuna), De Ligt iz Bayerna (65 milijuna), Bremer iz Juventusa (60 milijuna) i Romero iz Tottenhama (60 milijuna). I samo jedan jedini igrač iz toga biranog društva, Argentinac Cristian Romero, po efikasnosti drži korak s našim Joškom: također je postigao pet pogodaka. Najskuplji stoper svijeta Saliba postigao je dva, a Ruben Dias – ponavljamo – nijedan!

Efikasniji Ćorluka i Lovren

Zanimljivo, Joško Gvardiol sa svojih pet ovosezonskih pogodaka nije najefikasniji hrvatski obrambeni igrač ove sezone. Više od njega postigao je najbolji hrvatski strijelac svih vremena među stoperima, Domagoj Vida u dresu grčkoga AEK-a. Nevjerojatno zvuči podatak da je Vida – koji je oduvijek igrao samo stopera i tek sporadično desnoga braniča – u cijeloj karijeri za klubove (Osijek, Dinamo, Dinamo Kijev, Bešiktaš i AEK) i reprezentaciju postigao čak 56 pogodaka!

Joško je za sada u dresovima Dinama, RB Leipziga, Manchester Cityja i Hrvatske na 16 postignutih pogodaka, i od svih naših važnijih stopera više su (uz Vidu) postigli samo Ćorluka (20) i Lovren (26), a Boris Živković je kao i Joško na 16 golova. Dakle, Jošku Gvardiolu u leđa gledaju R. Kovač (5 golova), Šimić (10), Tudor (9), Šimunić (15), Erlić (13), Ćaleta-Car (11), Bilić (14), Štimac (8), Šutalo (8), Tomas (3)...

Budući da je tek 22-godišnjak, nastavi li ovim tempom, Joško Gvardiol sigurno će uskoro prestići Lovrena i Ćorluku, dok će se za rušenje letvice koju je postavio sad već 35-godišnji Vida morati jako pomučiti.

Kad smo već kod četiri Gvardiolova pogotka u engleskoj Premier ligi, njegov je učinak već sada bolji od cijelog niza hrvatskih nogometaša. Na primjer, vezni igrač Mateo Kovačić u dresu Chelseaja i Manchester Cityja u 170 premierligaških nastupa postigao je samo pet golova, jedan više od Joška u samo 26 nastupa. Za usporedbu, Boško Balaban u Engleskoj nije postigao nijedan pogodak za Aston Villu, kao ni Oršić za Southampton, Mornar je zabio jedan za Portsmouth, kao i Perišić (Tottenham), Vlašić (Everton, West Ham) i Ćaleta-Car (Southampton), zatim Kramarić (Leicester City), Bišćan (Liverpool), Bilić (West Ham, Everton) i Ćorluka (Manchester City, Tottenham) po dva, Štimac (Derby County, West Ham) tri... Najefikasniji hrvatski nogometaš u Engleskoj je Nikica Jelavić, koji je za Everton, Hull City i West Ham postigao 30 pogodaka.

Komentara 2

RI
Rizlman
11:41 14.05.2024.

Pa nije bez veze koštao tolike novce. Sad vraća uloženo. To je sve.

ST
sttipe
11:21 14.05.2024.

Ima brz mozak, bez kojeg ne bi ni stoper bio dobar. Ima krake, ka građevinski kran.. Ima trenera koji vidi šta ovaj može, i ne drće pustit ga... Nisu stoperi cjepljeni protiv golova, samo većinu ekipa ne pokriva da odu naprid, nego ih optužuju kad zasrljaju i dobiju gol.. Stopera protivnik naj teže brani..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije